Mmm, taalgrapjes!

We zijn met het gezin op bezoek bij opa en oma en onze oudste mag blijven logeren. ‘Ik zal je missen’, zegt hij tegen zijn zusje. Ze knikt heftig, haar mond vol dropjes voor onderweg. ‘Ik ben ook misselijk!’ In ons gezin wordt deze laatste uitspraak nog altijd gebruikt als iemand voor langere tijd weggaat.

Communicatie, we kunnen niet zonder. Mijn speciale interesse gaat uit naar de communicatie binnen het gezin. Flauwe woordgrapjes, versprekingen, bijnamen, rare liedjes: allemaal gedeelde ervaringen die bijdragen aan onderlinge verbondenheid.  Wie om welke reden dan ook niet meer volledig kan delen in deze unieke gezinscode, moet dat wel als een groot verlies ervaren.
Mensen die plotseling slechthorend of doof worden, krijgen hier mee te maken. Als de naaste omgeving ‘visueel communiceert’, kan dat helpen om de communicatie weer soepel en spontaan te laten verlopen.
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de gezinssituatie maar in elke omgeving waar de communicatie spaak loopt als gevolg van gehoorverlies.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s